Klinik Çayyolu

Seramik Braket mi, Safir Braket mi?

Seramik Braket mi, Safir Braket mi?

Porselen Braket Nedir?

Seramik braketler (şeffaf, estetik veya beyaz braketler) de denilmektedir. Dişlerin düzelmesi için kullanılan geleneksel ortodontik braketlerin bir çeşididir.​

Temel farklılığı braket yapılırken kullanılan materyelin metal değil, diş renginde seramik materyelden oluşmasıdır. Bu da estetik kaygılar taşıyan hastaların onu metal braketlere göre tercih etmesine sebep olur.  

Metal arkteli (braketlerin ortasından geçen parça) ve elastik ligatürler hala gerekmektedir.

Braketlerin şeffaf olması hala ortalarından geçen bir metal telin ve braketle telin bağlantısını sağlayan elastik veya metal bağlayan parçanın kullanılacağı gerçeğini değiştirmez.

Seramik braket kullanıldığında da, gümüş renk ark teli sıklıkla kullanılmaktadır. Daha az sıklıkla beyaz kaplamalı ark teli de kullanılabilmektedir. Hastanın isteğine bağlı olarak beyaz veya şeffaf renkte elastik ligatürler kullanılabilmektedir.

Safir Braket Nedir?

Safir braketler seramik braketlerin diğer bir türüdür. Bu durumda, kullanılan braket yüksek derecede şeffaftır. 

Seramik Braket mi, Safir Braket mi?

Bu daha çok diş renginize bağlıdır. Basitçe söylemek gerekirse:

  • Eğer dişiniz çok açık renkteyse daha şeffaf braketler daha az belirgin, daha estetik sonucu yaratacaktır.
  • Daha koyu renkli dişlerde ise daha opak, diş rengindeki braketler daha güzel bir sonuç yaratacaktır.

Porselen braket mi, safir braket mi?

Braket Tedavisi Acıtır mı?

Genelde braketler acıtmaz. Bazı ziyaretlerden sonra (örneğin braketlerin ilk takıldığı seans) dişler birkaç gün hassas olabilirler. Bu durumda hafif bir ağrı kesici ağrının geçmesine yardım edecektir. Braketler zaman zaman yanaklarda yaralar yapabilmektedir. Koruyucu mum ve tuzlu suyla yapılan gargara sonrasında kısa bir süre içerisinde geçmektedir.

Görünüşleri diğer ortodontik apareylerle kıyaslandığında nasıl?

Görünüşlerinin kıyaslanmasıyla ilgili birkaç çalışmaya bakacak olursak:

​Çalışma: Araştırmacılar farklı ortodontik apareylerin takılmasıyla oluşturulmuş çalışma modellerinin kullandığı fotoğraflar hazırlamışlardır. Katılımcılara fotoğraflar gösterilmiş ve modeldeki apareylerin görünümlerinin çekiciliğiyle ilgili görüşleri istenmiştir.

Tahmin edilebileceği gibi ilk sırayı ataçmanları olmadan şeffaf plaklar almıştır (Skoru 81' dir).

Safir braketler şeffaf braket, şeffaf elastikler ve estetik tel kombinasyonuyla 2. sırayı almış (Skor 69),ataçmanların eklenmesiyle şeffaf plaklar 3. sıradalardır.

4. sırada ise safir braketler şeffaf elastik ve gri arkteli kombinasyonuyla yer almışlardır (Skor 54)

Kaynak: Feu D, Catharino F, Duplat CB, Capelli Junior J. Esthetic perception and economic value of orthodontic appliances by lay Brazilian adults. Dental Press J Orthod. 2012 Sept-Oct;17(5):102-14.

Çalışma: Bu çalışma da diğer çalışmada diğer çalışmaya benzer dizayn edilmiştir. 130 kişiye ağzında hiçbir aparey olmayan, şeffaf plak olan, seramik, metal ve altın braket olan genç bir kadın fotoğrafı gösterilmiştir ve bu kişinin zihinsel yeteneğinin yorumlanması istenmiştir.

En yüksek puanı hiçbir aparey takmayan fotoğraf alırken (skor 7.56) onu altın braket (skor 7.53),şeffaf plak (skor 7.08),geleneksel metal braket (skor 6.67) ve diş renginde şeffaf braket (skor 6.65) takip etmiştir.

Kaynak: Jeremiah, Huw & Bister, Dirk & Newton, Jonathon. (2011). Social perceptions of adults wearing orthodontic appliances: A cross-sectional study. European journal of orthodontics. 33. 476-82. 10.1093/ejo/cjq069.

Seramik Braket, Geleneksel Metal Braket: Genel Dezavantajları

Seramik braketlerle tedavi metal braketlerle olanlara çok benzer olsa da, bazı farklılıklar vardır vee çoğu insan için muhtemelen aşağıda listelenen tek bir faktör bile göz önünde bulundurmayacak kadar önemli olsa da, her potansiyel hasta en azından bu dezavantajları farkında olmalıdır.

Seramik braketler daha kırılgandır: Ortodontik braketlerlerin yapısında kullanılan seramik bileşiklerin gerilme direnci (gerildiğinde kırılma direnci) paslanmaz çelikten (metal braketler yapmak için kullanılan malzeme) daha büyüktür. Ancak bu güç, aynı zamanda kırılgan olmalarına neden olur.

Seramik braketlerle tedavi daha uzun sürer: Seramik braketlerle uygulanan ortodontik tedavi metodu temel olarak metal braketlerle yapılana beznerdir. Fakat yapısı sebebiyle daha kırılgan olduğundan dolayı bazı tedavi değişikliklerine ihtiyaç duyulabilir.

Braket kırılması: Örneğin braket kırılma ihtimalini minimuma indirmek için ortodontist daha hafif kuvvetler uygulayacaktır. Bu da genel olarak hastanın dişlerinin daha yavaş hareket edeceği ve tedavi süresinin biraz daha uzayabileceği anlamına gelebilir.

Eğer braket kırılırsa yeniden yapıştıırlması gerekecektir ve bu da tedavinin uzaması anlamına gelir.

Braket sürtünmesi: Mikroskobik görüntüyle seramik braketin yüzeyi incelendiğinde paslanmaz çeliğe göre daha pürüzlü bir yüzeyi vardır ve bu da braketle arkteli arasında sürtünme katsayısının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Buradan çıkan sonuç takılan parçalar arasında sürtünmenin daha fazla olacağı ve buna bağlı olarak tedavi süresinin artacağı yönündedir. Fakat tüm vakalar büyük kama hareketlerine ihtiyaç duymazlar ve bu durumda bu sürtünme hareketinin çok önemi olmaz. (Diş çekimli tedavilerde dişlerin çekim boşluğuna kaydırılması gerekir fakat çekimsiz vakalarda genelde dişler uzun mesafeler katetmezler).

Seramik braketler yumuşak dokuları daha fazla irrite eder: Seramik braketler genel olarak yumuşak dokular için metal braketlerden daha pürüzlü hissettirirler fakat bu zamanla alışacağınız bir şeydir ya da en azından alışacağınız.

Seramik braketler daha pahalıdır: Seramik braketler metal braketlere göre genelde daha pahalı olmakla birlikte, bazı metal braketlerin fiyatı da seramik braketlere yakındır.

Seramik braketler daha büyüktür: Ortodontik braketler dişleri hareket ettirecek kuvvete dayanacak kadar sağlam olmalıdır. Metal braketlere göre kırılmaya daha meyilli olduğundan dolayı daha büyük ve kaba bir şekle sahiptirler.

Seramik braketler de ark teline ihtiyaç duyar: Tedavinin başlangıç aşamalarında beyaz bir materyelle kaplanmış ark telleri takılarak estetik bir görünüm sağlansa da ilerleyen aşamalarda metal renginde görünür parçalar takılabilir. 

Yine de çevresinden lastik geçirilmesi gerekir: Seramik braket takan hastalar genelde daha az görünmesi için braket renginde şeffaf elastikler tercih etse de, yenilen renklenme potansiyeli olan yiyecekler (örneğin: çay, kahve, kola, hardal, ketçap, köri, tütün ürünleri gibi) renginin sararmasına sebep olacaktır. Bu durumun bir çözümü ne yazık ki yoktur, renklendiren gıdalardan uzak durmaya çalışabilirsiniz. Genellikle aylık kontrollerinizde de doktorunuz lastiklerinizi değiştir ve bu sayede temiz bir başlangıç yapabilirsiniz.

Seramik braketlerin bakımı daha zordur: Seramik braketlerin çevresinde diş ve braketlere benzer renkte olan plağın tespiti daha zordur ve beyaz kalıcı çürük başlangıçları oluşabilir. Diş fırçalaması iyi olmayan gençlerde plakla kontrast yaratacak metal braket kullanılması daha mantıklı olabilir.

Seramik braketler neden yapılır?

Çoğu seramik braket polikristalin veya monokristalin alümina (Alüminyum oksit) yapısındadır. Temel fark bu 2 materyeldeki şeffaflıktır.

  • Monokristalin alümina braketler daha şeffaf görünümdedir (Bu materyele monokristalin safir de denmektedir).
  • Polikristalin braketler daha beyaz (diş rengi) olma eğilimindedir. Bu alümina birleşenleri fiziksel dayanıklılık ve estetik özellikleri sebebiyle tercih edilmektedir. Bu seramikler pörözsüz oldukları için renklenmeye ve koku emilimine karşı plastik alternatiflerine göre daha dayanıklıdırlar.

Plastik Ortodontik Braketler

İlk diş rengindeki ortodontik braketler plastikten (başlangıçta akrilik, daha sonra polikarbonat ve polikarbonat-seramik karışımı) yapılmıştır ve yapıları gereği birçok problemi vardır.

Braketler renklenmeye, koku emilimine, deformasyona, kırılmaya ve dişten ayrılmaya meyillidir. Günümüzde seramik braketlerin gelişmesi ve fiziksel karakteristikleriyle plastik braketlerin kullanımı bırakılmıştır.

GÖRÜŞ, ÖNERİ ve RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçünkü kişilerle paylaşılmamaktadır.

Hakkımızda HakkımızdaIletişim Iletişim Whatsapp
HAKKIMIZDAKlinik ÇayyoluAlacaatlı Cad. Konsept İş Merkezi No:2/3 Çayyolu
0530 404 29930530 404 2993