Klinik Çayyolu

Farkında Olmadan Dişleri Sıkmak

Farkında Olmadan Dişleri Sıkmak

Diş Sıkma (Bruksizm)

Diş sıkma olarak çoğunlukla tanımlanan halk arasında diş gıcırdatma olarakta bilinen terminolojide bruksizm olarak geçen rahatsızlık aslında oldukça sık görülen istemsiz bir alışlanlıktır.

Neden dişlerimizi sıkarız?

Diş sıkmanın temel bir nedeni yoktur. Kişi gece uyku halindeyken çene kaslarını kasarak dişlerini sıkar.Bu kasılma hali bilinçaltında biriken stres gibi faktörlerle açıklanır. Genellikle bu durum gün içinde de kendini gösterir ancak birçok hasta durumun farkında değildir.

Farkında Olmadan Dişleri Sıkmak

Diş sıkma aslında oldukça yaygın bir durumdur. Birçok çalışma üç kişiden birinde görülecek kadar yaygın olduğunu göstermektedir.Tabii bu durumun şiddeti fazla olmadıkça kişide her hangi bir rahatsızlık oluşturmaz.

Diş sıkma ile diş gıcırdatma aynı mı?

Diş sıkma ile diş gıcırdatma temelde aynıdır aralarında ki fark gıcırdatma eylemi çenede yatay hareketler ile birlikte görüldüğü için dışardan duyulan ses nedeniyle gıcırtı sesine benzetildiği için bu adla anılmıştır. Hatta hastalar eğer gece gelen bir ses duyulmuyorsa diş sıkmadıklarını düşünmektedirler.

Neden diş sıkmak ağrı ve rahatsızlıklara neden oluyor aslında tamda bu fonksiyon için yapılmış çenelerimiz gece diş sıktığımız için neden tepki veriyorlar. Aslında tam olarak amaca yönelik bir kullanım olsa da kuvvetin uygulanma süresinin fazla olması rahatsızlıkların en basit nedenini oluşturuyor.

Diş Sıkma Nerelerde Ağrı Oluşturur?

Diş sıkmak nerelerde ağrı oluşturur dediğimizde ilk olarak sabahları çene bölgesinde ve şakaklarda gerginlik ve ağrı görülmektedir. Hastalar zaman zaman yemeklerde veya esneme gibi sınır hareketlerde ses şikayetinden bahseder tabii erken dönemde ağrı ya çok azdır veya kısa sürede geçtiği için kişi önemsemez. Tablo ilerledikçe ağrılar artar yemek yemek zorlaşır hatta çenede kilitlenme meydana gelebilir.

Dişleri sıkma nasıl tedavi edilir?

Diş sıkmanın tedavisi var mıdır. Diş sıkmak istemsiz bir alışkanlık olduğu için bırakması gerçekten zordur. Bu konu psikologların alanına girmektedir. Biz çene cerrahları ise diş sıkmanın verdiği rahatsızlıkları giderme ve eklemde yarattığı tahribatı tedavi etme konusunda uzmanızdır.

Diş sıkma tedavisinde kullanılan apareylerin en bilineni gece plaklarıdır. Tedavide başka apareylerde tercih edilir. Tedavinin evrelerinde de apareylerin değiştirildiği olur. Bu apareylerden beklentilerimiz değişsede en temelinde amacımız dişleri korumak ve eklem üzerinde ki baskıyı azaltarak çene ekleminin tamirini sağlamaktır.

Diş sıkmanın erken döneminde görülen yemek yeme esneme gibi fonksiyon sırasında gelen seslerin sebebi eklemde oluşan deformasyondur. Aslında çiğneme fonksiyonu için tasarlanan oldukça yüksek kuvvetlere dayanabilen çene eklemi her hangi bir öğütme bile olmamasına rağmen sadece sıkma ile nasıl olurda zarar görür. İşte burada esas zarar veren etken olarak sıkma değil sıkmanın devam ettiği uzun süreler ön plana çıkmaktadır.

Diş sıkma kötü alışkanlığı çoğunlukla erken yaşlarda görülmeye başlar. Tabii şikayetler her zaman erken dönemde görülmez genellikle kişide rahatsızlık oluşturana kadar yıllar geçmektedir. Eklem üzerinde baskı ile geçen yıllar düşünüldüğünde bozulan yapının hemen düzelmesini beklemek fazla iyimser olmaktadır.

Diş Sıkma Tedavisinde Botoks

Diş sıkma tedavisinde botoks kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle masseter botoks birçok hastada kullanılan bir tedavi yöntemidir. Burada amaç diş sıkmada oldukça aktif olan bu kas grubunun inaktive edilerek eklem üzerinde ki baskının bir miktar olsa da azalmasının sağlanmasıdır. Botoks oldukça sık kullanılmasına rağmen doğrudan tedavi edici değildir.

Botoks uygulamasında beklenen amaç tedavinin desteklenmesidir. Bu nedenledir ki aslında sık kullanımına rağmen her hasta için uygunda değildir. Bu kararı cerrahi eğitim almış diş hekiminizin alması daha doğru olacaktır.

GÖRÜŞ, ÖNERİ ve RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçünkü kişilerle paylaşılmamaktadır.

Hakkımızda HakkımızdaIletişim Iletişim Whatsapp
HAKKIMIZDAKlinik ÇayyoluAlacaatlı Cad. Konsept İş Merkezi No:2/3 Çayyolu
0530 404 29930530 404 2993