Dişlerin dış görünümlerinde ve iç yapılarında normale nazaran bazı sapmalar olabilir. Bunlar estetik ve fonksiyonel açıdan sorun yarattıklarında diş anomalisi olarak kabul edilirler.
Diş anomolisi, çenelerin küçük ya da çenelerin boyutlarının normal ancak dişlerin büyük olduğu durumlarda meydana gelen ortodontik problemdir.
Diş anomalilerinin diş hekimlerince tanınmaları tanı koyma ve tedavi planlamasında yararlı olacaktır. Dişlerdeki anomalilerin hepsi gelişimleri sırasında ortaya çıktıkları için gelişimsel diş anomalileri olarak adlandırılırlar.
Orta Hat Kayması: Alt ve üst dişlerinin ortasının çakışmama durumudur. Çene veya diş kaynaklı olabilmektedir.
Polidiastema: Dişlerin arasında çokça boşluk bulunma durumudur. Dişlerin küçük olması, çenenin büyük olması veya bu iki durumun beraber görülmesinden kaynaklanabilir.
Çapraşıklık: Dişlerin sıralanmasındaki bozukluk olarak ifade edilebilir. Dişlerin büyük olması, çenenin küçük olması veya bu iki durumun beraber görülmesinden kaynaklanabilir.
Derin Kapanış: Üst dişlerin alt dişleri fazla örtmesi, alt dişlerin görünümünün azalması, bazı durumlarda alt dişlerin damak mukozasına değmesi durumudur.
Açık Kapanış: Alt ve üst dişlerin kapanışının yetersiz olma halidir.
Artmış Overjet: Üst dişlerin alt dişlere göre normalden fazla önde olma halidir.
Ön Çapraz Kapanış: Alt dişlerin üst dişlerin önünde olma halidir.
Arka Çapraz Kapanış: Tek veya çift taraflı olarak alt dişlerin üst dişlerin dışında olma durumudur.