Klinik Çayyolu

Kanal Tedavisi Ankara

Kanal Tedavisi Ankara

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi, hasar görmüş ya da enfekte olmuş dişlerin çekilmesi yerine onarılması ve kurtarılması için kullanılan bir tedavidir. Prosedür, dişin hasar görmüş alanını (pulpa) çıkarmak ve onu temizleyip dezenfekte etmek, daha sonra dişin kökünün doldurulup kapatılması işlemidir. Pulpayı etkileyen yaygın nedenler kırık bir diş, derin bir çürük ya da travmaya görmesidir.

Kanal Tedavisi Ankara

Kanal tedavisi Ankara kliniğimizde, enfeksiyonlu kök kanallarındaki bakterileri yok etmek, dişin yeniden enfekte olmasını önlemek ve dişi kurtarmak için yapılmaktadır. Kanal tedavisi yapıldığında, iltihaplı ya da enfekte pulpa çıkarılarak dişin kökü içten itinalı bir şekilde temizlenip dezenfekte edilir, ardından kanal dolgusuyla doldurulur ve etkilenmemiş diş dokusunun büyüklüğüne göre dolgu veya kaplamayla restore edilir.

Diş pulpası nedir?

Dişinizin merkezindeki pulpa adı verilen yumuşak doku, dentinle çevrelenmiş olup, en dış tabakasında ise mine bulunmaktadır. Pulpa dokusu, dişin gelişimi sırasında dişinizin kökünün büyümesine yardımcı olan kan damarları, sinirler ve bağ dokusu içerir. Gelişimini tamamlamış bir diş, pulpa dokusu olmadan, sağlıklı diş eti ve çevreleyen dokular varlığında yıllarca ağzınızda kalabilir.

Çürüğün mine dokusuyla sınırlı kaldığı durumlarda iyi fırçalama kaydıyla dolgu yapılmadan diş takip edilebilirken, dentin tabakasına ulaşan çürükte çürüğün hızlı ilerlemesi sebebiyle müdehale şarttır. Çürük tabakası hem mine hem de dentin tabakasını aştıktan sonra pulpanın bulunduğu boşluğa ulaştıktan sonra kanal tedavisi gerekmektedir.

Kanal tedavisinde röntgen çekilir mi?

Kök kanalınıza başlamadan önce etkilenen dişlerinizin röntgeni çekilir. Bu hasarın boyutunun, kök ucunda kemik yıkımına sebep olacak bir enfeksiyonun varlığı/yokluğunun tespitine yardımcı olur. Yaptığımız klinik muayene ve aldığımız diş röntgeni ardından kanal tedavisinin uygun tedavi seçeneği olup olmadığına karar verilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

  • İlgili dişi ve çevresindeki diş etlerini uyuşturmak için bölgesel anestezi yapılır.
  • Ardından dişin sinirlerine erişmek için dişte kavite açılarak var olan çürük de tamamen temizlenir.
  • Dişin içindeki pulpa dokusu el aletleri ile çıkarılır.
  • Pulpa çıkarıldıktan sonra pulpa odası ve kök kanalları temizlenir, dezenfekte edilir ve şekillendirilir.
  • Kanalların içerisi iyice kurulanır ve kök dolumuna hazır hale getirilir.
  • Birden fazla seansta yapılacaksa köklerin içie iyileştirici özelliği olan bir madde konarak diş geçici bir dolguyla kapatılır.
  • Boş kanallar daha sonra guta-perka adı verilen lastiksi turuncu çubuklarla doldurulur.
  • Dişin dolgusu yapılarak bakterilerin geçişini önleyecek ve kırılma dayanımını artıracak dolgu malzemeleri kullanılır. Eğer madde kaybı fazla olan bir dişse dişi korumak ve fonksiyonu eski haline getirmek için diş kaplamasıyla restorasyonuna karar verilebilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Kanal tedavisini takiben ortalama birkaç haftaya kadar hassasiyet şeklinde hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Her gün azalarak ağrının geçmesi beklenir. Özellikle ilk günlerde daha fazla ağrı hissedebilir, gerektiğinde ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi dişinizdeki enfeksiyon miktarına göre kanal tedavisi bir veya birden fazla randevu gerektirebilir. Ortalama olarak, bir kök kanalının tamamlanması 60 dakika sürer. Birden fazla kökü olan daha büyük bir diş için tedavi görüyorsanız, bu 1-1,5 saat kadar sürebilir.

Kanal tedavisi sonrası yemek ne zaman yenir?

Kanal tedavisine anestezi yapılarak başlanır, aneztezinin etkisi geçene kadar yemek yenmemelidir. Uyuşukluk sebebiyle dudağınızı veya yanağınızı ısırabilir ve hissetmediğiniz için kendinizi yaralayabilirsiniz. Anestezinin etkisi geçtiğinde ısırdığınız bölgenin ağrısını hissetmeye başlarsınız. Oluşan yara ortalama olarak bir haftada iyileşir.

Kanal tedavisinden sonra anestezinin etkisi ne zaman geçer?

Yapılan anestezinin çeşidine göre değişmektedir. Üst çene ve alt ön bölgede birkaç saatte uyuşukluğun etkisinin geçmesi beklenirken dil ve yarım çenenin dudağa kadar uyuştuğu alt arka bölgenin uyuşmasını hedefleyen anestezilerde uyuşukluğun geçmesi 3-4 saati bulmaktadır.

Kanal tedavisi acıtır mı?

Kanal tedavisine anestezi yapılarak başlanır. Uyuşuk olduğunuz için işlem sırasında ağrı veya acı hissetmezsiniz.

Kanal tedavisi sonrası kaplama yapılır mı?

Kanal tedavisi yapılan bazı dişlerde çürüğün derinleşmesiyle dişte geniş bir boşluk oluşur. Dolgu materyalinin dişe tutunması için yeterli destek diş dokusunun kalmadığı durumlarda, çiğneme sırasında dişin kırılma ihtimalini önlemek amacıyla kaplama ihtiyacı doğabilir. Eğer dişiniz çiğneme sırasında kırılırsa, bir sonraki restorasyon sırasında kalan diş destek dokusu daha da azalacağı için dişin çekilmesi gerekebilmektedir.

Kanal tedavisi ne kadar dayanır?

Dişin gerekli bakımları yapıldığında ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidildiğinde dişinizin ömrü uzar. Gerekli durumlarda kaplama ile restore edilerek daha sağlam bir diş elde edilir.

Kanal Tedavisi Fiyatı 2023

Kanal Tedavisi Fiyatı 2023 kanal tedavisi yapılan dişteki çürüğün büyüklüğüne, dişin kökündeki enfeksiyon varlığı ve apse durumuna, dişin kök sayısına göre fiyatlandırma değişmektedir.

Hasta Yorumları
  • M
    Merve Inci16.02.2019

    merhaba ön dişime kanal tedavisi yapulmıştı 5 yıl önce. dişimin rengi değişti. dişime rengini düzeltmek için ne yapmak gerekir?

    KLİNİK ÇAYYOLU

    merve hanım merhaba, kanal tedavisi yapılan dişlerde zamanla kehve-gri renge dönme sorunu yaşanmaktadır. Kanal içi beyazlatma diye adlandırılan tedavi ile sadece o dişinizin rengi düzeltilebilir. detaylı muayene için kliniğimize bekleriz. Güzel gülüşler dileriz.

  • M
    Metin Lale08.02.2019

    kanal tedavisi ne kadar sürer? kanal tedavisi acıtır mı?

    KLİNİK ÇAYYOLU

    kanal tedavisinin tamamlanması dişin kökündeki enfeksiyonun durumuna göre değişmektedir. tedavi sırasında diş uyuşturulur, bir ağrı hissetmezsiniz.

GÖRÜŞ, ÖNERİ ve RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçünkü kişilerle paylaşılmamaktadır.

Hakkımızda HakkımızdaIletişim Iletişim Whatsapp
HAKKIMIZDAKlinik ÇayyoluAlacaatlı Cad. Konsept İş Merkezi No:2/3 Çayyolu
0530 404 29930530 404 2993