Yemeklerden sonra ağızda kalan küçük yemek artıkları, karbonhidratlara ve basit şekerlere ayrılır; bu da bakteriler tarafından kullanılarak asit üretimine sebep olur. Asitler diş yüzeylerindeki mineralleri çözerler ve buna demineralizasyon denir.
Tükürükte bulunan mineraller bu demineralizasyonu durdurarak tekrar minerallerin diş yüzeyine çökmesini sağlar. Yemekler sırasına türkürük üretimi artmaktadır. Şekerden yüksek ve nişastalı gıdaların öğün aralarında değil ana öğünlerle beraber yenilmesi ağızdan gıda artıklarının ve asidin uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.
Doğru bir diş fırçalama süresi en az 2 dakika sürmelidir. Zaman tutmadan yapılan diş fırçalamalar ne yazık ki bu süreye ulaşmamaktadır. Ağız, diş ve dişetlerinizin doğru bakımı için şunlar unutulmamalıdır:
Dişler floridli bir diş macunuyla günde en az 2 kere ve 2 dakika fırçalanmalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalamak çok önemlidir. Özellikle geceleri dişipi kullanılmalıdır. Gün içerisindeki atıştırmaların sayısı kısıtlanmalıdır. 6 ayda bir profesyonel temizlik ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Asidik yemekler ve içecekler diş minesindeki minerallerin çözülmesine sebep olarak dişi zayıflatmaktadır. Bunları tükettikten sonra hemen dişleri fırçalamak mine aşınması ihtimalini arttırmaktadır. Bunu önlemek için bu tür besinleri yedikten sonra su içmek veya ağzınızı çalkalamak yararlı olacaktır. Asidik gıdaları tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az 30 dakika beklemeniz tavsiye edilmektedir.
Diş fırçası dişeti sınırına 45 derece olacak şekilde şekilde yerleştirilmelidir. Diş fırçasına her diş için ayrı ayrı aşağı yukarı süpürme hareketi yaptırılmalıdır. Dişlerin dil tarafı da aynı teklinikle, daha sonra çiğneme yüzeyleri ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Dilin üzerindeki bakteri sebepli kokunun giderilmesi için onun da günde en az 1 kez fırçalanması önerilmektedir.
45-60 cm bir diş ipi koparılır. Işaret ve orta parmaklara dolandırılır. Sıkıca tutularak dişlerin çevresinde C olacak şekilde ileri-geri ve yukarı-aşağı hareket ettirilerek dişin çevresinde plak tabakası uzaklaştırılır. Diş ipi kullanılmadığı takdirde dişin %40’ının temizliğini aksatmış olacaksınız.
Bazı ağız gargaraları çürüğe, diş eti hastalığına ve kötü ağız kokusuna sebep olan plak karşıtı ve antiseptik içeriklere sahiptirler ve florürlü ağız gargaralarına karşı daha etkilidirler ve nefesi tazelemektedirler. Genellikle güzel bir diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı olan bireylerde gerekli olmamaktadır ve ağız gargarası bu prosedürlerin yerini tutmamaktadır. Yüksek çürük riski olan ağız kuruluğu durumlarında kullanımı önerilmektedir.
Plak herkeste görülmektedir ve çünkü bakteriler ağzımızda sürekli olarak büyür ve görülmesi zor değildir. Dişeti sınırında temizlenmeyen dental plak dişetlerinde iltihaplanmaya ve bu da dişeti kanamalarına sebep olur. Bu durumun tedavi edilmemesi halinde dişeti çekilmesi, kemik kaybı ve sonrasında da dişin kaybına sebep olabilir.
Plaktan farklı olarak diş taşı kolaylıkla görülebilen mineral birikimidir. En yayhın işareti, alt ön dişler arasındaki veya dişeti hattındaki sarı veya kahverengi birikimdir. Tamamen çıkarılmasının tek yolu profesyonel diştaşı temizliğidir.
Yediğimiz veya içtiğimiz besinler ağızımızda kalır. Ağızımızda bulunan bakteriler bu gıdaların çoğunda besenir ve dişin yapısını çözen asit üretirler. Eğer ağız bakımı hergün düzgün bir şekilde yapılmazsa daha fazla plak ve diş taşı oluşumu gözlenir. Oluşan tartar yeni plak tabakası için yapışkan bir yüzey sağlayarak durumun kötüleşmesine sebep olur.
Eğer diş taşı kaldırılmazsa diş etlerini ve kemiği de etkileyebilir. Kanayan dişletleri genelde diş eti enfeksiyonunun ilk belirtisidir. Eğer tedavi edilmezse periodontitise ilerler ve enfeksiyon dişetinde sınırlı kalmayıp çevre dokulara da yayılmaya başlamıştır. Dişeti hastalığının semptomları şunlardır:
Merhaba dişlerimde çok fazla sararma var ve diş aralarinda siyah lekeler oluşuyor yaptirmak istiyorum maliyeti hakkinda bilgi alabilir miyim
Merhabalar Esra hanım Diş sararması için diştaşı temizliği veya daha kapsamlı olarak diş beyazlatma uygulaması yaptırabilirsiniz. Daha ayrıntılı ve size uygun olan tedavinin bilgilendirmesi için kliniğimizde ücretsiz diş muayenesi olabilirsiniz.
Pedodonti bölümümüzde tedavi sadasyon ilemi uygulanıyor sadasyon süz tedavinin varmı birde muayene ücretlimi
Fatma hanım merhabalar sedasyon ve sedasyonsuz tedavimiz yapılmaktadır. muayenemiz ücretsizdir. dilerseniz randevunuzu oluşturabiliriz