Dişlerde derin çürük, kırık, travma ve diş sinirlerinde meydana gelen iltihapların düzeltilmesinde endodonti tedavisi (kök kanal tedavisi) yapılmaktadır.
Diş uyuşturulduktan sonra sinirlerinin alınıp, kök kanalının temizlenerek doldurulması ile tedavi tamamlanmaktadır. Endodonti tedavisi dişin durumuna göre tek seansta veya daha fazla seansta tamamlanmaktadır. Tedavi sırasında herhangi bir ağrı diş uyuşturulduğu için yaşanmamaktadır.
Dişin en sert kısmı olan mine ve vücudun en mineralize yapısıdır. Normalde ağızda görünür ve dentin tarafından desteklenmek zorundadır. Yapısının %96sı minerallerden oluşur, geri kalanı ise su ve organik içeriktir. Normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza değişiklik gösterir. Dişin kenarlarında dentin tarafından desteklenmeyen mine tabakasının rengi ise hafif mavi tonuna kaçar. Mine yarıtranslusent olduğu için altındaki dentinin rengi veya minenin altındaki herhangi bir restoratif materyel dişin rengini çok etkiler.
Dentin mine veya sementle pulpa odası arasındaki maddedir. Pörözlü sarı tonlarında materyelin %70’I inorganik, %20’si organik madde olup, %10u sudur. Mineden daha yumuşak olduğu için çürük dentinde mineye göre daha hızlı ilerler. Dentinde dentin tübülleri adı verilen pulpa odasını dışarıda dentin ve daha dışında sement veya mineye bağlayan mikroskobik kanalları vardır.
Dişin kökünü kaplayan kemiğe benzer bir yapıdır. Yaklaşık %45i inorganik materyel (hidroksiapatit),%33 organik materyel ve %22 sudan oluşur. Rengi sarımsıdır, dentin ve mine den daha yumuşaktır. Sementin birincil görevi periodontal ligamandaki liflerin tutunmasına ortam sağlayarak dişin stabilitesine katkı sağlamaktır.
Pulpa yumuşak bağ dokusuyla dolu dişin merkez bölümüdür. Dişin kök bölümündeki delikten dişi besleyen kan damarları ve sinirler girer. Çürüğün ilerleyerek mine ve dentini aşıp pulpaya ulaşmasıyla bakteriler dişin köküne yayıldığı için tedavisinde endodonti tedavisi yapılarak kökün temizlenmesi ve daha sonra dolgu maddesiyle doldurulması gerekmektedir.
Çoğu kişi endodonti tedavisinin ağrılı olacağını düşünür. Bugün gelişmiş anestezi seçekleriyle ve cerrahi tekniklerle kanal tedavisi dolgu yaptırmak kadar rahat bir hale gelmiştir. Enfekte diş, genellikle ağrır ve endodonti tedavisi tek çözümdür. Enfekte kanal pulpası diş absesine neden olarak, dişin çevresindeki kemiği eritebilir.
Tedavi edilmiş ve restore edilmiş diş iyi bir bakımla ömür boyu ağızda kalabilir. Endodonti tedavisinin başarı oranları yüksektir ve alternatifi olan diş çekimi ve implant/köprü restorasyona göre daha ucuz bir tedavi şeklidir.
Tedavi edilmiş dişte hala diş çürükleri olabilir o yüzden iyi bir oral hijyen be düzenli diş muayeneleri ileri bir sorunu önlemek için gereklidir. Endodonti tedavisinin başarısını ve başarısızlığını değerlendirmek için diş hekimi genelde tedavi öncesi ve sonrası alınan filmleri karşılaştırır. Bu karşılaştırmada devamlılığı bozulan kemik devamlılık gösterecek veya yeniden yapılmaya başlamış olacaktır.
Bazen kök kanalalları dişin içerisindeki bir enfeksiyondan dolayı başarıl olmaz veya başlangıçtaki enfeksiyon tamamen gitmemiştir. Bu durumda apikal rezeksiyon uygulanır. Kökün ucu cerrahi bir operasyonla açılıp, kesilir ve yerine dolgu konulur. Diğer zamanlarda 2. kez endodonti tedavisi yapılması önerilir.