Klinik Çayyolu

Protetik Diş

Protetik Diş

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik diş tedavisi ağız içindeki sorunlu dişleri ve dokuları yeniden şekillendirerek hastanın kaybettiği fonasyon, estetik ve fonksiyonu yeniden kazandırmayı sağlayan diş hekimliği dalıdır.

Protetik Diş Tedavisi nasıl yapılır?

içerik

Protetik Diş (Protez) çeşitleri nelerdir?

Çevre dokuların miktarı, konumu ve sağlık durumuna göre sabit protezler veya hareketli protezler olmak üzere ikiye ayrılır.

Sabit Restorasyon: Adından da anlaşılabileceği gibi hastanın takıp çıkartmasına ihtiyaç duymayan; vidayla veya siman dediğimiz yapıştırıcılarla altındaki destek dokuya kalıcı olarak tutunan protezlere verilen genel isimdir.

Dolguyla restore edilemeyecek kadar madde kaybı olan dişin ömrünü uzatmak amacıyla yapılabileceği gibi bir veya birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda, boşluğa komşu dişlerin küçültülmesiyle köprü şeklinde de yapılabilir. Komşu dişlerin olmadığı veya destek olacak kadar sağlıklı olmadığı durumlarda bir veya birden fazla implant yerleştirilerek implant destekli olarak da tasarlanabilir.

Hareketli Protezler: Dişlerden (veya implanttan) ve dokudan ya da sadece dokudan destek alan protezlerdir. Hareketli protezle dişlerin bağlantısı hassas tutucular veya kroşe denilen uzantılarla sağlanmaktadır. Diş veya implant desteği olmadığı takdirde tamamen dokudan destek alır.

İnsanların sosyal yaşamlarındaki değişimleriyle, diş hekimliğinde teknoloji ve protetik tedavilerdeki gelişmeler hastaların yaşam kalitelerinin yanı sıra estetik ve fonksiyonel beklentilerini de artırmıştır. Özellikle estetik beklentinin artmasıyla birlikte protezlerin altyapısında kullanılan metal alaşımlar yerini üstün estetik ve biyouyumlu malzemelere bırakmıştır.

Bu amaçla sıkça kullanılan materyaller şunlardır:

Zirkonyum Restorasyonlar: Yüksek dirençli, dayanıklı, biyouyumlu ve estetik restorasyonlardır. Zirkonyum oksidin doğal diş rengine yakın bir malzeme olması ve kuvvetlere karşı yüksek direnç göstermesi zirkonyum destekli porselenlerin sabit ve implant üzeri restorasyonlarda kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Lamine (Yaprak Porselen) Restorasyonlar: Dişin ön yüzeyinin minimal aşındırılması ile elde edilen ince yaprak şeklindeki porselenlere lamine (yaprak porselen) denir. Diş yüzeyine yapıştırılarak tutunur ve dişlerdeki form ve renk bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılır. Porselenin, dişin mine tabakasını en iyi taklit eden materyal olması sebebiyle doğal diş görünümünde estetik restorasyonlardır. Diş boşlukları veya minimal çapraşıklıklarda, daha önce yapılmış ön dişlerdeki renklenmiş dolgu varlığında, dişin şeklini ve dokusunu değiştirmek istediğimiz durumlarda çok iyi birer alternatiflerdir.

Empress (Emax) Kuronlar: Metal veya zirkonyum altyapı malzemeleri kullanılmadan yapılan, dayanıklılığı yüksek ve ışık geçirgenliği çok iyi, oldukça estetik restorasyonlardır. Laminelerden farklı olarak dişi çepeçevre sararlar.

Protetik Diş (Protez) nasıl yapıştırılır?

Hareketli takıp çıkarılan protezlerin stabilitesi için protez yapıştırıcıları mevcuttur (Corega, Fixodent).

Uygulaması ise şu şekildedir: Protezler temizlenip iyice kurutulur. Protezin damağa temas eden yüzeyine yapıştırıcı küçük noktalar halinde ve kenarlarına ulaşmayacak şekilde sürülür. Ağız suyla çalkaladıktan sonra protez yerleştirilir ve birkaç saniye bastırılır.

Çıkarılması: Ağız suyla çalkalanır ve protez hareketlendirilerek çıkarılır. Çıkardıktan ağızda kalan ve protezdeki artıklar su ve yumuşak bir fırça yardımıyla temizlenir.

Protetik Diş (Protez) nasıl çıkarılır?

Diş destekli hareketli protezler çıkarılırken kanca görünümlü kroşelerinden destek alarak çenenin sağ ve sol her iki tarafından aynı anda yukarı itilerek çıkarılır. İmplant destekli hareketli protezler ise protezlerin kenarından yukarı itilmesiyle çıkarılmalıdır.

Protetik Diş (Protez) nasıl temizlenir?

Hareketli protezlerin temizlenmesi için suda eritilerek kullanılan temizleyici tabletler (Corega) ile haftada iki-üç defa temizlik önerilir. Eğer bu tabletlerden elinizde mevcut değilse protez fırçası veya yumuşak diş fırçası yardımıyla sıvı sabun kullanılarak temizlenebilir.

Diş destekli hareketli protez kullanıyorsanız dişlerin etrafını temizlemeyi es geçmemelisiniz. Temizlikte karbonat aşındırıcı tozlar kullanıldığı takdirde protezin yüzeyi çizilerek daha fazla plak, gıda tutulumu ve renklenmeye sebep olmaktadır. Protezin iç yüzeyindeki bu artıklar profesyonel olarak ultrasonik araçlar kullanılarak temizlenebilir.

Protetik Diş (Protez) Fiyatı

Kliniğimizde yapılan detaylı muayene sonrası size uygun görülen protetik restorasyona göre fiyat belirlenir. Protez diş fiyatında, diş sayısı ve kullanılan materyal etkili olmaktadır.

Protetik Diş (Protez) ne kadar dayanır?

Düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri protezlerinizin ömrünü uzatır. Günde iki defa diş fırçalama ve günde bir defa ara yüzlerin veya köprülerin altının temizliği (diş ipi, superfloss, arayüz fırçası) mutlaka kullanılmalıdır.

Sabit protezi bulunan hastalar (Özellikle çok fazla sayıda kaplaması mevcut olanlar) ağız duşu veya superfloss adlı özel bir diş ipinin yardımıyla, diş fırçasının ulaşılamadığı noktaları etkili bir şekilde temizleyebilir.

Protetik Diş (Protez) tedavisi ne kadar sürer?

Dişlerin küçültülmesi sonrası yapılan sabit protezler ortalama birkaç haftalık bir sürede hazır olur. Eğer kaplamalarınız yapılırken diş çekimi yapılmışsa iyileşme sürecinin beklenmesinden dolayı birkaç hafta ya da birkaç ay daha uzayabilir.

İmplant üzeri protezlerde diğer protezlerden farklı olarak, implantın kemiğe kaynaması beklendikten sonra çevresindeki diş dokusunun proteze hazır olması için iyileşme başlıkları takılır. Diş etlerinin iyileşmesi için ortalama bir hafta bekleme süresi gerekir.

Hareketli protezlerin yapımı ortalama birkaç hafta kadar sürer. Bu protezlerin yapımı sırasında daha fazla prova yapıldığı için daha fazla randevuya gelmeniz gerekir.

Protetik Diş (Protez) yapılırken acır mı?

Sabit protetik tedaviler yapılması planlanan hastalarda anestezi enjeksiyonu sonrası işleme başlanır ve işlem boyunca acı veya ağrı hissetmezsiniz. Dişlerinizin protezin yapıştırılması aşamasına kadar savunmasız kalmaması ve estetik beklentiler için geçici kaplamalar yapılmaktadır.

Eğer implant üzeri protez yapılacaksa iyileşme başlıklarının takıldığı ilk aşamada dişetine yapılan minimal müdahale sonrası sadece birkaç gün sızı şeklinde bir ağrınız olabilir. Hareketli protezlerin yapım aşamasında sadece yumuşak kıvamlı ölçü maddeleriyle ölçü alınırken çene ve yüz kayıtlarınız kaydedilir.

İmplant mı yoksa protez mi?

İmplant uygulaması için uygun bir kemiğiniz mevcutsa ve sabit bir protez yapılacaksa yemek yeme, konuşma ve estetik açıdan düşünüldüğünde implant daha avantajlıdır. İmplant uygulanan bölgedeki implant doğal dişiniz gibi çevresindeki kemiğe çiğneme kuvvetlerini ileterek mevcut kemiğinizin erimesini engeller.

Fakat bazı durumlarda çekim sonrası uzun süre geçmesiyle boşluğun komşu dişler tarafından kapanması veya çekilen diş bölgesindeki kemiğin erime sebebiyle kaybedilmesinden dolayı çekim sonrası kalan kemik implantı desteklemek için yeterli olamaz ve köprü restorasyonlar tercih edilmek durumunda kalınabilir. Karar vermek detaylı bilgi almak ve size uygulanabilecek protez seçeneklerini öğrenebilmek için detaylı muayene olmanız gerekmektedir.

Protezlere alışmak ne kadar zaman alır?

Protezleriniz yeni takıldığında birkaç hafta ya da birkaç aya kadar alışma süresi geçebilir. Dil, yanaklar ve yumuşak dokular proteze zamanla uyum sağlayacaktır. Konuşurken çıkan sesler ilk günlerde farklı gelebilir. Protezlerinize alıştıkça yemek yemeniz ve konuşmanız rahatlayacaktır.

Dolgunluk veya gevşeklik hissi doğaldır. Diliniz ve çevre dokularınız protezinizi yerinde tutmayı öğrenecektir. Tükürük akışınızın artışı, dilinizin protez yüzünden yer bulamama hissi ve vuruklardan kaynaklı tahriş ya da ağrı hissetmeniz normaldir. Rahatsızlığınızın olduğu durumlarda kontrol için diş hekiminizle görüşebilirsiniz.

GÖRÜŞ, ÖNERİ ve RANDEVU TALEBİ FORMU

* Girmiş olduğunuz bilgiler gizli tutulmaktadır, üçünkü kişilerle paylaşılmamaktadır.

Hakkımızda HakkımızdaIletişim Iletişim Whatsapp
HAKKIMIZDAKlinik ÇayyoluAlacaatlı Cad. Konsept İş Merkezi No:2/3 Çayyolu
0530 404 29930530 404 2993