Zirkonyum kaplama, son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Diş rengine yakın bir restorasyon imkanı sunmaktadır. Bunun yanında ışık geçirgenliği de oldukça yüksektir. Zirkonyum doku dostu bir malzemedir. Bu sebeple metal alerjisi olan hastalarda tercih edilmektedir.
Zirkonyum kaplamalar tek diş üstünde, eksik diş varlığında köprü olarak ya da implant üstünde kullanılabilmektedir. Hastanın diş rengine göre birçok farklı tonda çalışma imkanı bulunmaktadır.
Önceden diş kaplamaları porselenden yapılmaktadır. Metal destekli kaplamalarda porselen metalin üzerine işlenirdi. Ancak bu tür kaplamalarda zamanla metalin gri renginden kaynaklı renklenme olmaktadır. Zirkonyum diş kaplama Ankara kliniğimizde bu olumsuzluklar yaşanmamaktadır, uzun yıllar kullanılabilir. Estetiğin önemli olduğu ön bölgede metal destekli porselenler artık kullanılmamaktadır.
Zirkonyum protezlerin altyapısı metal yerine kullanılan beyaz alaşımdır. Dişlerin yapımında kullanılan ve beyaz renkli olan zirkonyum saf mineral hali yerine seramiğe dönüştürülür ve özel fırınlarda pişirilir.
Zirkonyum kaplama tedavisi birçok amaç için kullanılmaktadır. Diastema kapamada (ayrık dişleri birleştirmede) kırık diş varlığında, çarpık dişlerde, formu ve rengi bozulmuş dolgularda, dolgu yapılamayacak kadar kırılmış veya çürümüş dişlerde zirkonyum kaplama yapılmaktadır.
İki tip zirkonyum bulunmaktadır. İki tip zirkonyum da CAD-CAM yöntemi ile yapılmaktadır.
Katı zirkonyum daha sert olmaktadır. Kırılganlığı daha azdır. Bruksizm hareketlerine ve çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklılığı yüksektir. Işık geçirgenliği az, opaklığı yüksektir bu nedenle arka dişler için uygundur.
Yüksek saydam zirkonyumun ışık geçirgenliği doğal dişlerinkine oldukça yakındır. Estetik yönden görüntüsü oldukça başarılıdır. Bu sebeple ön bölge dişlerde tercih edilmektedir.
Diş hekimlerince sıklıkla tercih edilen zirkonyum kaplama, hasta memnuniyeti oldukça yüksek olan bir tedavi şeklidir. Uzun yıllar sorunsuz kullanılmaktadır. Doğal diş rengine oldukça yakın sonuçlar alınmaktadır. Metal gibi gri mat bir renk oluşmaz. Yarı saydam zirkonyum kullanılırsa görünüm çok daha başarılı olmaktadır.
Önceki yıllarda kullanılan metal altyapılı kaplamalar metalin üstüne porselen yığılarak yapılmaktaydı. Altyapıda kullanılan metal diş eti çizgisinden sıkılıkla görünmektedir. Bu şekilde yapılan kaplamalarda gülerken dişetinden metal görüneceği için güzel bir gülüş mümkün olmamaktadır. Zirkonyum kaplamaların altında gri metal olmadığı ve zirkonyum beyaz renkli olduğu için böyle bir risk bulunmamaktadır.
Zirkonyum kaplamalarda hastanın istediği renk tonunda çalışılabilmektedir. Zirkonyum kaplamalar ile yapılan dişler doğal dişler ile aynı boyutta ve renkte olacağı için gülüş estetiği başarısı yüksek olacaktır.
Zirkonyum kaplamaların bir diğer avantajı ise doku dostu olmasıdır. Metal altyapılar içerdikleri kıymetsiz metaller nedeniyle alerji yapabilmektedir. Altın biyolojik uyumu nedeniyle alerjisi olan hastalarda tercih edilmekteydi. Altının dezavantajı ön bölgede sarı renk görüntüsü ve de maliyetinin yüksek olmasıdır. Bu sebeplerden dolayı alerjik vakalarda alternatif zirkonyumdur.
Zirkonyum çok güçlü bir malzemedir ve aşınma, yıpranma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Zirkonyum kaplama yapılan diş travma almadığı sürece, çok uzun yıllar sağlam şekilde kullanılabilmektedir. Zirkonyum aynı zamanda ısırma ve çiğneme kuvvetlerini de çok iyi şekilde tolere eder. Yüksek bir bükülme mukavemetine de sahiptir.
Tedaviye başlamadan önce ilk olarak detaylı bir muayene yapılmalıdır. Ağız içi dokular, dişler, dişetleri, çene kemiği ve eklemi bir bütündür. Ağızda bir işlem yapmadan önce bütün olarak sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sonrasında zirkonyum kaplama yapılacak olan diş ve dişeti muayene edilir. Diş eti sağlığında bir sorun varsa öncelikle diş eti tedavi edilir. Sonrasında diş preperasyonuna (kesimine) başlanır. Kesim sonrası dişlerin üzerine görünümün güzel olması ve dişlerde hassasiyet olmaması için geçici diş yapıştırılmaktadır.
Zirkonyum kaplama, bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD-CAM) ile yapılmaktadır. Laboratuardan gelen provanın diş eti ile uyumu ve diğer dişlerle teması kontrol edilir. Renk uyumunu ve görünümünü doktor hasta birlikte inceler. Estetik ve fonksiyon açısından sorun yoksa kaplama yapıştırılarak tedavi sonlandırılır.
Zirkonyum kaplama yapıştırıldıktan sonra doktor tarafından belirtilen süre boyunca çiğneme yapılmaması yapıştırıcının etkinliği için önemlidir. Ağız içi temizlik ve bakım için diş fırçası, diş ipi veya arayüz fırçası kullanımı dişeti sağlığının devamlılığı için önemlidir.
Zirkonyum tedavi sonrasında düzenli doktor kontrolüne gitmek gerekmektedir. Dişeti uyumu, dişeti sağlığı, gerekmesi halinde röntgenle diş köklerinin kontrolü tedavinin uzun dönem başarısı için önemlidir.
Zirkonyum diş fiyatı belirlemek için birçok farklı kriter bulunmaktadır. Seçilecek teknik ve kullanılacak malzemeye göre fiyat değişebilmektedir. Ağız içi muayene sonucu hangi malzemenin kullanılacağına, hangi yöntemle yapılacağına karar verilip fiyat belirlenmektedir. Her ağız için tek tip tedavi planı bulunmamaktadır. Hasta beklentisine göre tedavi şekillenmektedir.
Net bir zirkonyum diş kaplama fiyatı 2024 öğrenmek için öncelikli olarak muayene olunması gerekir.
ön dişlerimde 20 yıllık kaplamalarım var görüntüsünden memnun değilim. zirkonyum ön dişlerde kullanılıyor mu acaba?
merhaba ahmet bey, 20 yıl önc muhtemelen metal destekli kaplamalar yapılmıştır. onlarda da zamanla gri renk yansıtma ve mat görüntü sorunu vardır. zirkonyum ön bölge dişlerde güvenle tercih edilebilir. doğal diş görüntüsü, renk uyumu ve ışık geçirgenliği ile ön bölge dişler için uygundur. daha detaylı ağız içi muayene için kliniğimize bekleriz. Güzel gülüşler dileriz.